Карате е един от най-ефикасните и евтини начини да се погрижите за вашето добро здраве, физическо състояние и кондиция. За разлика от повечето спортове, където натоварването се акцентира на определени мускулни групи, в карате натоварването се разпределя по цялото тяло. Карате е чудесен начин за двигателна активност. Това от своя страна позволява да практикуват хора от двата пола, атлетични , пълни, слаби, също така и на всякаква възраст. Карате ви учи как да използвате силните си страни, а слабите да превърнете във ваш съюзник.
Ако решите да прекрачите прага на залата за карате трябва да знаете, че карате е японско бойно изкуство, което се е зародило в миналото с цел самозащита. В наши дни карате, освен бойно изкуство е също така и спорт, както и психическа и физическа подготовка. В тренировката по Карате се развиват: мускулите на цялото тяло, координация, контрол на движенията, точност, баланс, концентрация, наблюдателност, мислене, реакция, самостоятелност, увереност, дисциплина.
Тренировките по Карате са разделени на няколко части: загряване на мускулатурата и концентрация, изучаване на позиции, движения с крака и ръце, съвместни упражнения с един или повече участници в тренировката, упражнения за борба с въображаем противник, забавни игри. Заниманията с карате са прекрасен начин да намерите нови приятели, да се запознаете с хора с различни интереси.
Ако все още се питате: „Защо ми е карате днес? Как би могло да е полезно за мен?“ Нека ви разкажем за един от най-големите проблеми в наши дни – скуката. Съвременния начин на живот ви предлага информация в огромни количества: интернет ,телевизия и т.н. Когато се върнете от работа или имате почивен ден си казвате: „Ще седна да погледам телевизия, ще погледна в нета, ще поиграя на компютъра (децата), ще гледам филми цял ден и още други такива.“ Може би цял ден сте работили седнали на компютъра, а децата ви цял ден са учили и писали в училище. Работил е мозъка, тялото не е. И когато се приберете у дома, вие му давате още работа, макар този път – приятна. Само си помислете какво е съотношението работа на ума – работа на тялото. Все едно футболист веднага след тежък мач да отиде на четиридесет километра маратон или да направи хиляда клякания. Същото правят повечето хора с ума си. За да сте здрави и да се чувствате добре обаче, трябва равномерно да разпределяте натоварването между ума и тялото. Един голям учител беше казал: „Всички знаят, че вода се изписва с H2O. Сега си представете дълъг преход в планината в горещ летен ден, а нямате вода. Сега почувствайте момента, в който изпивате чаша хладна вода. Дали в този момент ви минава през ума как се пише?“
Да вземем един обикновен дървен стол – скука. Вие знаете наименованието на стола и всеки път когато го погледнете е едно и също, като филм който сте гледали много пъти и вече не би могъл да грабне вашето внимание, само защото ума знае, че се казва стол. Да попитаме обаче един майстор на столове? Той може да ви говори с часове. Ще ви каже от какъв матирал е стола, как е изработен, за центъра на тежестта, за удоволствието от обработването на дървото, за удоволствието при вида на готовия стол, за удобството когато седнете и още, и още. Със сигурност за него ще е по-интересно от тв сериал или видео игра. Едно е да видите, но друго е да го преживеете.
С тези примери искахме да ви покажем безграничието на бойните изкуства и милионите начини да въздействате първо на себе си, а след това и на другите около вас.
Очакваме ви в залата, елате, за да се убедите и вие!

София, Зона Б5, Бизнес център „Blue palace”, етаж 2, ъгъла на ул. „Партений Нишавски“ и ул. „Българска морава“ (зад Mall of Sofia)
тел.: 0888 264 329; 0897 329 086
Email: roninsofia@gmail.com